söndag 25 september 2016

Tortillasoppa och äppelkompott




  • 2 lök, gul 
  • 3 vitlöksklyfta 
  • smör 
  • 3 paprika, röd 
  • 2 färsk röd peppar 
  • 4 tsk koriander, mald 
  • 4 tsk spiskummin, mald 
  • 5 hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar 
  • 5 förpackningar tomater, passerade (à 400 g) 
  • 15 dl vatten 

Tillbehör:
  • 8 majs- och vetetortillabröd 
  • 3 dl rapsolja, + 1 msk 
  • 700 g kycklingkött, tärnat 
  • salt 
  • 2 avokador 
  • 2 dl ost, riven 
  • 1 kruka koriander 
  • 3 dl gräddfil 


Gör så här:
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Tillsätt den och urkärnad chili. Krydda med koriander och spiskummin och fräs ca 2 min, tills löken är genomskinlig. 
  2. Lägg i buljongtärningarna, häll på tomater och vatten. Sjud ca 30 min under lock på låg värme. 
  3. Mixa soppan. 
  4. Tillbehör: Dela och skär tortillabröden i fina strimlor. Hetta upp 3 dl olja i en kastrull. Fritera tortillastrimlorna tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna, salta. Tärna avokadorna. Servera soppan med alla tillbehör.

Äppelkompott med kardemummayoghurt och havreströ

Ingredienser
  • 6 äpplen
  • 1 citron
  • 0,75 dl strösocker 
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk smör
  • 6 msk turkisk yoghurt 
  • 2 tsk nystött kardemumma 


Så här gör du
  1. Tärna äpplen. Koka tillsammans med citron, strösocker och vaniljsocker. 
  2. Koka tills äpplet är mjukt men fortfarande är fast och håller sin form. Smaka eventuellt av med mer socker. 
  3. Stek havregryn med smör och strösocker tills grynen blir gyllenbruna och krispiga. 
  4. Låt svalna på bakplåtspapper. Lägg kompotten i botten av 4 glas. 
  5. Toppa med yoghurt i varje glas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar