http://www.vardagspuls.se/mat--recept/1103-fisksoppa-med-fankal-och-saffransyoghurt/
Ingredienser:
- 400 g laxfilé
- 400 g vit fiskfilé, t ex torsk
- 200 g skalade räkor
- 1 röd chili
- 4 vitlöksklyftor
- 4 msk smör-&rapsolja
- 4 morötter
- 2 fänkål
- 2 purjolök
- 2 lagerblad
- 2 stjärnanis
- skalet från en 1 citron
- 2 tsk salt
- 2 tsk vitpeppar
- 4 msk tomatpuré
- 4 msk koncentrerad fiskfond
- 2 burk krossade tomater, ca 400 g
- ev 4-5 dl vatten att späda med
Saffransyoghurt:
- 3 dl matyoghurt
- 1 pkt saffran, 0,5 g
- saften från ½ citron
- 2 krm svartpeppar
- 1 krm salt
- Blanda alla ingredienser till saffransyoghurten väl i en skål och sätt in i kylen i ca 20 min under tiden du gör soppan.
- Finhacka chili och vitlök och fräs i smör-&rapsolja i en stor gryta eller kastrull.
- Skala och skär morot, fänkål och purjolök i mindre bitar och fräs med i grytan. Lägg även ner lagerblad, stjärnanis, citronskal samt salta och peppra.
- Blanda i tomatpuré och fiskfond och låt koka ihop i ngn minut. Tillsätt de krossade tomater och blanda runt väl.
- Sätt på locket och koka på svag värme i ca 10-15 min. Späd eventuellt med vatten om det börjar bli torrt.
- Skala räkorna och lägg åt sidan. Skär lax och torskfilén i 2 cm stora kuber.
- När rotsakerna är genomkokta, dra av grytan från värmen och lägg i fisk. Blanda försiktigt så att inte fiskkuberna går sönder
- Låt soppan stå några minuter, håll gärna koll så att fisken inte blir överkokt.
- Finhacka bladpersiljan och toppa soppan med räkor och bladpersilja precis innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar