söndag 8 november 2015

Fisksoppa med saffransyoghurt



http://www.vardagspuls.se/mat--recept/1103-fisksoppa-med-fankal-och-saffransyoghurt/

Ingredienser:
  • 400 g laxfilé
  • 400 g vit fiskfilé, t ex torsk
  • 200 g skalade räkor
  • 1 röd chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör-&rapsolja
  • 4 morötter
  • 2 fänkål
  • 2 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • skalet från en 1 citron
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vitpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 burk krossade tomater, ca 400 g
  • ev 4-5 dl vatten att späda med

Saffransyoghurt:
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • saften från ½ citron
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
Gör så här
  1. Blanda alla ingredienser till saffransyoghurten väl i en skål och sätt in i kylen i ca 20 min under tiden du gör soppan.
  2. Finhacka chili och vitlök och fräs i smör-&rapsolja i en stor gryta eller kastrull.
  3. Skala och skär morot, fänkål och purjolök i mindre bitar och fräs med i grytan. Lägg även ner lagerblad, stjärnanis, citronskal samt salta och peppra.
  4. Blanda i tomatpuré och fiskfond och låt koka ihop i ngn minut. Tillsätt de krossade tomater och blanda runt väl.
  5. Sätt på locket och koka på svag värme i ca 10-15 min. Späd eventuellt med vatten om det börjar bli torrt.
  6. Skala räkorna och lägg åt sidan. Skär lax och torskfilén i 2 cm stora kuber.
  7. När rotsakerna är genomkokta, dra av grytan från värmen och lägg i fisk. Blanda försiktigt så att inte fiskkuberna går sönder
  8. Låt soppan stå några minuter, håll gärna koll så att fisken inte blir överkokt.
  9. Finhacka bladpersiljan och toppa soppan med räkor och bladpersilja precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar