söndag 10 maj 2015

Vitlöks- och broccolisoppa med olika tillbehör

 



Ingredienser (10 personer):
30 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
5 st broccolibuketter
15 medelstora potatisar
6 grönsaksbuljongtärningar
3 l vatten
5 dl crème fraiche
2 msk färskpressad citronjuice
Salt, peppar och ev. lite timjan

Tillbehör:
Alt. 1: Kallrökt lax och gräslök
Alt. 2: Grillad bacon och riven parmesanost 


Så här gjorde vi:

1. Skala och grilla 30 hela vitlöksklyftor i olivoljan. De få ordentligt med färg men får inte bli brända.
2. Skär broccolin i mindre buketter, skala och skiva potatisen.
3. Lägg vitlök med olja, broccolin, potatisen i en stor gryta. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Koka i ca 20 minuter.
4. Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche.
5. Smaka av med citron, salt, peppar och eventuellt lite timjan.

Soppan serverades med två varianter på tillbehör. Antingen hårt grillade baconchips och riven parmesanost, eller kallrökt lax i 0,5 cm stora kuber med gräslök och lite extra citron efter smak.

De vuxna tyckte bäst om laxen, men de yngre gillade baconvarianten bättre.

Måltiden avslutades med chokladpudding med vispgrädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar