söndag 24 maj 2015

Fänkål- och kålrabbisoppa med Chevré och rostade valnötter

Denna vecka hittade vi fänkål, kålrabbi samt en gammal purjolök i kylskåpet. Efter lite letande på nätet hittade vi ett recept på Coops hemsida som vi justerade lite för att få med alla ingredienser. Resultatet blev mycket gott.


Ingredienser (10 personer):

  • 500 g fänkål
  • 500 g kålrabbi
  • 150 g liten purjolök
  • Smör och olja
  • 2 liter vatten
  • 4 tärningar grönsaksbuljong
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
Tillbehör
Chevré eller fetaost
Rostade valnötter
En kruka färsk basilika 
Flytande honung
  

Så här gjorde vi:


Skär bort roten på fänkålen och skiva den. Skala kålrabbin och skär den i små tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs fänkål, kålrabbi och purjolök ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar rör om.


Småkoka tills alla grönsaker är mjuka - cirka 10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche. Salta och peppra.


Under tiden soppan kokar så rosta valnötterna i en torr stekpanna till de fått färg. Grovhacka dem och blanda med chevré respektive fetaost och lägg upp i två skålar.


Servera soppan med tillbehören, där chevrén gärna toppas med lite flytande honung.


Till soppan bjöd vi på grötbröd i långpanna - en klassiker från Strömbecks uppväxt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar