söndag 26 februari 2017

Gulaschsoppa och vitlökssoppa

Säsongsbetonad soppa samt efterrätt denna vecka 8!


Innsbrucker Knoblauchsuppe

  • 1 gul lök
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl grädde

  1. Finhacka löken och fräs den i lite smör. 
  2. Blanda i mjölet och häll på buljong och mjölk.
  3. Koka upp.
  4. Finhacka vitlöken och lägg i soppan. Låt koka minst 15 minuter.
  5. Mixa soppan och red av med grädde. 

Serveras i små portionsskålar.

http://de.allrecipes.com/rezept/3052/innsbrucker-knoblauchsuppe.aspx 

Gulaschsoppa

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 900 g högrev
  • 1 stor paprika
  • 2 tsk kummin
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 flaska mörkt öl
  • 1,5 dl oxbuljong
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

  1. Skär köttet i små tärningar och bryn i stekpanna. Lägg i kastrull.
  2. Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör. lägg i kastrullen.
  3. Lägg tomatpurén i pannan och rosta lite. Häll över ölen och blanda runt. Lägg i kastrullen. 
  4. Tillsätt buljongen och koka upp.
  5. Finhacka paprikan och lägg i grytan. Salta och peppra och tillsäll lite chiliflakes, om mer sting önskas. 
  6. Låt koka i minst 2 h. 
  7. Smaka av med salt och peppar.
Servera med gremolata och Smetana,

Tre sorters semlor


Mandelselma:
Den traditionella med finess. Lägg lite mandel, en bittermandel och mandelmassa och en skvätt Amaretto i en matberedare. Mixa till en fin massa och tillsätt vatten tills den fått en bredbar konsistens. Smaksätt grädden med florsocker och en skvätt Amaretto till.

Lakritssemla:
Hacka några lakritscholkadbitar och lägg i botten på semlan. Smaksätt grädden med florsocker och lakritspulver. Pudra över florsocker och lite lakritspulver.

Drottningsemla:
Bred lite drottningsylt i botten på semlan. Smaksätt grädden med drottningsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar