söndag 3 april 2016

Soppa på rostade rotfrukter och ädelost

I Denna soppa var tänkt som en svampsoppa med valfri svamp, men det blev mer en rotfruktssoppa med champinjon som tillbehör.




Till ca 10 personer:

  • 2,5 l grönsaksbuljong
  • 200 g fänkål
  • 500 g jordärtskocka
  • 200 g palsternacka
  • 300 g purjolök
  • 350 g rotselleri
  • 500 g mjölig potatis
  • 140 g ädelost
  • vitlök
  • 500 g skogschampinjoner
  • Färsk timjan
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Rotsakerna (utom potatis), 2 vitlöksklyftor och purjolöken sköljs, skalas och delas i mindre bitar. Lägg på en plåt och ringla olivolja över. Rosta ugn på ca 200 grader i ca 20 minuter. 
Skala under tiden potatisen och koka i buljongen.
Skiva champinjonerna och stek tillsammans med två hackade vitlökar i smöret. 
Riv ädelosten. 
När rotsakerna fått fin färg läggs de tillsammans med potatisen i buljongen, koka tills allt är mjukt och genomkokt.
Stäng av värmen och lägg i lite timjansblad. Mixa med stavmixer, lägg i ädelosten och grädden och rör till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. 
Toppa med lite färsk timjan och servera med bröd och champinjonerna som tillbehör.


Till efterrätt åt vi fruktsallad med vaniljkvarg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar