söndag 3 januari 2016

Spansk kikärtssoppa

Efter all julmat och klassiska nyårsmenyer är det skönt att få äta soppa igen. Årets första söndagssoppa blir en kryddig spanskinspirerad kikärtssoppa som serveras med nybakat bröd och trendiga grönkålschips. Efteråt festar vi på Rakels superkladdiga kladdkaka.



Lottas spanska kikärtssoppa (10 portioner)

  • 6 burkar kikärtor
  • basilika
  • 3 gula lökar, fint hackad
  • 6 msk olivolja
  • 3 tsk spiskummin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 burk krossade tomater
  • 6 färska tomater i kuber.
  • 6 msk tomatpuré
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 9 dl vatten
  • saft av en citron
  • salt och peppar

Fräs lök, vitlök basilika spiskummin i oljan, tillsätt tomatpuré fräs lite till. Tillsätt tomater + tomatkross, salt och socker. Låt puttra i 15 min under lock. Skölj ärtor och häll ner i grytan, citron vatten. Koka på svag värme 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Receptet kommer ursprungligen från boken Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergström.

Världens kladdigaste kladdkaka



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar