onsdag 6 januari 2016

Fransk löksoppa

Denna söndagssoppa inträffade en onsdag. Så kan det bli ibland.

En fransk löksoppa ska ju egentligen gratineras med brödet direkt på sopptallriken, men det gick ju lika bra att gratinera brödet och lägga det på tallriken.


Ingredienser
6 st gul lök(ar)
2 msk smör
1 tsk socker
1 l vatten
1 tärning(ar) grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, torrt

2 tsk timjan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
4 skiva(or) lantbröd
100 gram lagrad ost, mager
4 kvist(ar) timjan


Tillagning
1. Värm ugnen till 275 grader.

2. Skala och skiva löken fint. Fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt.

4. Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5-10 minuter. Garnera med en kvist timjan.

Det går också att gratinera osttoasten separat och sedan lägga den på soppan om man inte har ugnsfasta soppskålar.

http://www.tasteline.com/Recept/fransk_loksoppa


Till efterrätt hade Rakel bakat Macarons. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar