söndag 24 januari 2016

Cowboysoppa

Elins absolut vanligast svar på vilken soppa vi borde göra. Plötsligt händer det!


Ingredienser:
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1000 g nötfärs
3 msk Tomatpuré
2 burkar tomat
1,2 l vatten
4 buljongtärningar
5 potatisar
1 stor morot
1 burk blandade bönor

Kryddor efter egen smak (snåla inte):
Spiskummin
Chilipulver
Chiliflakes
paprika
salt
peppar

Fräs lök och vitlök i en stor kastrull. Tillsätt nötfärs och fräs upp under omrörning.
Lägg i tomatpuré och blanda runt.
Ös på med kryddorna!
Lägg i krossad tomat och vatten och buljongtärningar och koka upp.

Skala potatis och morot och skär i lämpliga bitar. Låt koka med tills de är mjuka.
Tillsätt bönorna innan servering.
Yippie-cayey!

Äppelkaka

  • smördegsplattor
  • 8 äpplen, gärna svenska
  • 100 g mandel
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 1 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

Tillagning:
Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker, vaniljsocker , kanel, kardemumma och kokos.
Hacka mandeln och tillsätt den.
Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
Bred ut äppelblandningen över smördegen.
Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar