Med hösten kommer de varma, mustiga och matiga sopporna. Här en kryddig och doftande grytliknande soppa med korv.
- 4 gula lökar
- 6 vitlöksklyftor
- 1 röd chili, t ex spansk peppar
- 2 msk olivolja
- 1 påse saffran, (à 0,5 g)
- 6 msk tomatpuré
- 1 tsk pärlsocker
- 1 burk vita bönor, gärna cannellini (ca 400 g)
- 1 burk majs
- 3 dl linser, kokta
- 2 burk tomater, krossade (400 g)
- 1,2 l vatten
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, nymald
- 2 msk ingefära, färskriven
- 4 Hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar
- 6 Kabernosskorvar
- koriander, hackad
- Skala och finhacka löken och 2 vitlöksklyftor. Kärna ur och finhacka chilin.
- Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök ca 3 min. Stöt saffranet med sockerbiten. Smula ner buljongtärningarna i grytan och tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs under omrörning ca 30 sekunder.
- Tillsätt bönor med spad, sköljda, avrunna linser, krossade tomater och vatten. Koka upp och sjud under lock ca 10 min.
- Smaka av soppan med salt, peppar, pressad vitlök och ingefära.
- Skär korven i slantar. Fräs den i en het torr stekpanna tills den fått fin färg. Toppa soppan med korv och koriander.
Till dessert åt vi kladdkaka med Daim.
Det här behövs:
- 200 g smör eller margarin
- 4 ägg
- 5 dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dubbeldaim
Ugn: 175°
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Separera äggvita och äggula. Vispa äggula och socker vitt och pösigt. Vispa äggvitan i en skål för sig till ett hårt skum. Blanda salt, mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Tillsätt smöret och blanda till en smet. Vänd ner äggvitan i smeten. Häll i smord form.Hacka daimen grovt och strö över smeten. Tryck ner chokladen lätt i smeten. Grädda i 20 minuter. Pudra över florsocker.
Servera med myntagrädde.
Källa:
http://alltommat.se/recept/saffransdoftande-soppa-med-bonor-linser-och-chorizo/
http://www.hemmetsjournal.se/mat/Kladdkaka-med-daim/recept-7326
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar