söndag 20 september 2015

Redd kycklingsoppa på egen buljong

Denna vecka låg det två paket med kycklinglår i kylskåpet som inte ätits under veckan. Utgångspunkten blev att koka dem och göra en redd kycklingsoppa på buljongen och köttet från kycklinglåren. Till soppan serverade vi African Pale Ale från Höganäs mikrobryggeri.

Kycklingbuljong
2 kg kycklinglår med ben kokas i 30 minuter i två liter vatten med :
4 morötter
En gul lök
3 lagerblad
8 vitpepparkorn
2 tsk salt
Låt grönsaker, vatten och kryddor koka upp och småkoka i några minuter innan du lägger i kycklingen. När allt kokat klart låt det stå och kallna medan du börjar med soppan.

Redd kycklingsoppa
1 lök, finhackad
smör
Kycklingbuljongen (drygt 2 liter)
10 medelstora potatisar, skalade och skurna i kuber 2 cm.
4 morötter, skalade och slantade i 2-3 mm
1 purjolök, sköljd och slantad i 5 mm
5 dl grädde
Finfördelat kycklingkött från buljongkok
5 msk vetemjöl + 1 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk timjan, torkad
Smaka av med nymalen vitpeppar och salt


Gör så här:


Låt löken svettas i en klick smör tills den är blank och mjuk.
Släng i kycklingbuljongen, potatisarna, morötterna och purjon.
Låt koka upp, tillsätt salt, timjan och några varv vitpeppar och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt grädden och kycklingköttet och låt koka upp.
Häll i redningen, låt koka upp och låt koka några minuter under tiden du smakar av salt, peppar och timjan.

Receptet bygger på detta recept:
http://www.almamater.se/2010/05/26/3030541-redd-kycklingsoppa-med-smak-av-timjan/ 

Till efterrätt bakade vi en smarrig äppelkaka med kardemumma som vi hittade här:

http://www.spisa.nu/3.18712/recept/mjuk-appelkaka-med-kardemumma/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar