söndag 27 september 2015

Köttsoppa med rotfrukter

Köttsoppa med rotfrukter (10 port)


  • 800 g benfritt nötkött
  • olja
  • 3 l vatten
  • Rotfrukter of your choice (morot, gul morot, rotselleri, persiljerot, palsternacka)
  • 1 purjolök
  • 3 potatisar
  • salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • grönsaksbuljong
  • 10 kryddpepparkorn
  • Persilja och gräslök
  1. Skär köttet i små tärningar och bryn i matfettet i en gryta. Späd med ca 1 l vatten och koka under lock ca 30-45 min med lagerbladen, pepparkornen och saltet
  2. Skala och ansa grönsakerna under tiden. Skär dem i bitar, lägg ner i grytan och häll i resten av vattnet. Salta och peppra.
  3. Koka soppan under lock tills grönsakerna är mjuka ca 20-30 min. Rotsakerna får gärna ha lite tuggmotstånd.
Toppa med persilja och finhackad gräslök och smaka ev av med lite grönsaksbuljong

Efterrätt


Äppelkräm med vanilj och kanel (10 personer)

  • 1,2 kg äpplen
  • 1,2 l vatten
  • 3 dl strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk vaniljsocker
  • malen kanel
  • kardemumma
  • Potatismjöl och vatten till redning
  1. Skala alla äpplen och dela dem i mindre bitar, ungefär som en sockerbit. 
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, strösocker, vaniljsocker och kanelstänger. Låt koka upp under omrörning och koka på medelvärme i 6-8 minuter. 
  3. Smaka av krämen och rör ner malen kanel och kardemumma efter tycke och smak.
  4. Ta av kastrullen från plattan och rör ner redning, välj konsistens själv. Låt krämen få ett uppkok igen och dra av från plattan igen. Låt svalna.

Inspirationskällor: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar