Ingredienser
800 g rostbiff
4 st citrongräs
2 st röd spansk peppar
4 st vitlöksklyftor
2 krm peppar
1 msk råsocker
2 msk Ketjap manis
3 l vatten
6 st köttbuljongtärning
2 st kanelstång
2 st stjärnanis
4 st morötter
1 knippe vår eller salladslök
2 krm salt
400 g nudlar
En skvätt Sesamolja
Till servering:
Bladpersilja
basilika
citronklyftor
Skivade snacksgurkor (eller slanggurka)
Så här gjorde vi:
1. Strimla den färdiga rostbiffen som beställdes i köttdisken i ganska tjocka skivor. Hacka vitlök och chili samt använd roten på citrongräset (ca 1cm) i början på stjälken. Roten bankas sönder och strimlas sedan fint. Lägg allt i en bunke och häll även i Ketjap manis, peppar och råsocker. Blanda runt innehålet i skålen och låt den vila.
2. Koka upp vatten och buljongtärningarna tillsammans med kanelstång och stjärnanis.
3. Skär morötterna i tunna fina strimlor och löken i 4 cm långa bitar.
4. När buljongen kokat i ca 5 minuter, lägg i rostbiffen och det övriga innehållet i bunken och låt koka i ca 10 minuter till. Smaka av soppan och tillsätt salt om det behövs.
5. Lägg ner nudlar, morötter och lök och låt koka i ca 4 minuter (eller så länge nudlarna ska koka)
6. Servera soppan efter att den fått ett litet stänk med sesamolja. Låt gästerna pressa önskad mängd citron över soppan samt lägga till gurka (som skärs i 1-2 cm tjocka skivor) samt basilika- och persilja som serveras på bordet direkt ur sina krukor.
7. Till soppan gjorde vi även små brödkex av filodeg. Degen (som köptes färdig) klipptes upp i lagom stora bitar och penslades med rikligt med olivolja samt täcktes med sesamfrön och sedan gräddades i 200 grader i ca 15 minuter tills bröden fått fin färg och frasighet.
Efterrätt
Denna söndag blev det bananbitar med mjölkchoklad med salta mandlar som grillades i ugnen och serverades med vaniljglass och Muffins som min dotter bakat tidigare under dagen. Smaskigt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar