söndag 19 april 2015

Nässelsoppa och Rabarberpaj

Möt våren med primörer. Så givet menyval var då nässelsoppa och rabarberpaj.


Ett försök till #hipsterägg. 70° i 50 minuter

Slutresultatet, ägget är dock pocherat

Nässelsoppa

Ingredienser (10 port):

5 liter späda nässlor
5 schalottenlökar
gräslök
3 msk vetemjöl
2,5 liter grönsaksbuljonger
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
2 tsk fänkålsfrön
ägg
Bacon

Gör så här:

Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten ca 7 min. Sila av vattnet, men se till att spara det! Krama ur nässlorna och hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ delar av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong och grädde. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och ev fänkål. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, gräslök och knaperstekt bacon.

Knäckig rabarberpaj (6 port)

Ingredienser (10 port):

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
smör till formen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna.
  4. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på smeten.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg.
  6. Till servering: Servera gärna ljummen med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar