söndag 18 juni 2017

Säsongsavslutning



Gazpacho

  • 3 msk Rödvinsvinäger
  • 3 msk Jungfruolivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 burkar Finkrossade tomater
  • 2 röda paprikor, i mindre bitar
  • 1 gurka, skalad och i mindre bitar
  • 1/2 rödlök, hackad
  • 1/2 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 dl vatten
  • 1/2 röd chilipeppar, hackad
  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en stor skål.
  2. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Vänd ner alla grönsakerna inklusive tomaterna och låt dra någon minut.
  4. Mixa grönsaksblandningen och späd med vatten till önskad konsistens.
  5. Smaksätt med salt och peppar.

Svamp- och quinoaburgare med picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

Burgare
  • 4 schalottenlökar
  • 400 g champinjoner (gärna kastanjechampinjoner)
  • 1/2 röd chili
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk smör
  • 5 dl kokt quinoa
  • 3 msk rostade finhackade valnötter
  • 150 g finriven parmesanost
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
Vitlöksmajonnäs ca 1 1/2 dl
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar



  1. Burgare: Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka champinjonerna. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  2. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna ca 5 minuter, tills den mjuknar. Tillsätt vinägern och låt koka in. Rör ner hälften av smöret. Ta från värmen.
  3. Stek champinjonhacket i resten av oljan och resten av smöret på hög värme tills all vätska försvinner och den får färg.
  4. Blanda quinoa med lök, svamp, chili, valnötter, parmesan, panko, ägg och salt i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Vitlöksmajonnäs: Blanda majonnäs med vitlök och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Panering: Häll mjölet i en skål. Vispa ihop ägg i en annan skål. Blanda panko och quinoa i en tredje skål.
  8. Forma smeten till burgare med oljade händer. Vänd först burgarna i mjölet, sen i äggvispet och sist i pankon.
  9. Stek burgarna i rikligt med olja i en stekpanna på hög värme tills de får färg. Lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.

  1. Efterrätt: Rester från studenten







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar