söndag 7 maj 2017

Grekisk bön- och broccolisoppa med rosmarin och fetaost

Nu börjar man längta efter sommaren så denna söndag åker vi till Grekland. Finns det några typiska grekiska soppor, bortsett från linssoppa? Vi hittade ett recept på en bön- och broccolisoppa som vi serverar med fetaost och lite grekisk kryddning. Till detta ett grekiskt lantbröd och avslutningsvis banankaka med yoghurtglass och honung. Det funkade riktigt bra. Ορίστε!






Ingredienser
  • 1 1/2 gul lök finhackad
  • 6 vitlöksklyftor hackade
  • 3 burkar Cannellinibönor
  • 3 liter vatten
  • 3 tärning hönsbuljong
  • 3 tärning grönsaksbuljong
  • 3 broccoli (250g) nedskuren i bitar
  • salt
  • peppar
  • rosmarin
  • timjan
  • Citronsaft
  • 3 pkt fetaost (150g)
  • Olivolja Classico


Gör så här:
  1. Fräs lök, vitlök och bönor i olivolja i en kastrull utan att det tar färg.
  2. Häll i vatten, lägg i buljongtärning och koka upp. Lägg i broccolin och koka ca 5 minuter tills broccolin är mjuk.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med rosmarin, timjan, citronsaft, salt och peppar.
  4. Häll upp på tallrikar och smula ner fetaost, ringla över lite olivolja och peppra.
Grekiskt bondbröd

Banankaka med yoghurtglass och honung


Yoghurtglass
2 vaniljstång
3 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 dl naturell yoghurt

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Blanda detta med sockret. Tillsätt grädde och vispa till skum.
  2. Blanda ner yoghurten och frys alltsammans i glassmaskin, eller frys i en form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar