8-12 personer
INGREDIENSER
1 kilo benfri högrev
- 1/2msk+1 tsk salt
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2msk+2 msk olivolja
- 25g+25 g smör
- 11/2 msk paprikapulver
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk chilipeppar
- 1 liter vatten
- 2 oxbuljongtärningar
- 5 dl porter
- 1 burk krossade tomater, (400 g)
- 2 krm nymald svartpeppar
- 4-5 potatisar, (350 g)
- 2 röda paprikor
- 1 citron, pressad saft
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippa bladpersilja
- 1 citron, rivet skal
2 1/2 dl smetana eller créme fraiche
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
Gremolata till gulaschsoppa:
5. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar