söndag 9 oktober 2016

Gulaschsoppa med Gremolata


8-12 personer

INGREDIENSER

1 kilo benfri högrev
  • 1/2msk+1 tsk salt 
  • 2 gula lökar 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2msk+2 msk olivolja 
  • 25g+25 g smör 
  • 11/2 msk paprikapulver 
  • 1 tsk mald kummin 
  • 1 tsk chilipeppar 
  • 1 liter vatten 
  • 2 oxbuljongtärningar 
  • 5 dl porter 
  • 1 burk krossade tomater, (400 g) 
  • 2 krm nymald svartpeppar 
  • 4-5 potatisar, (350 g) 
  • 2 röda paprikor 
  • 1 citron, pressad saft 
Gremolata
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1 knippa bladpersilja 
  • 1 citron, rivet skal 
Tillbehör

2 1/2 dl smetana eller créme fraiche

Gör så här:

1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.

Gremolata till gulaschsoppa:

5. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar