söndag 13 december 2015

Grönkålssoppa och saffransostkaka

På temat Säsongsmat serverades idag grönkålssoppa och Saffransostkaka.



1 kg färsk grönkål med stjälk
2 gul lök
smör
4 msk vetemjöl
2,5 liter vatten
5 grönsaksbuljongtärningar
peppar
3 dl grädde
Tillbehör: 10 ägg

Tillagning:

  1. Strimla grönkålsbladen
  2. Fräs den hackade löken i en stor kastrull i smör eller olivolja
  3. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut
  4. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar
  5. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme
  6. Koka ägg hårdkokta
  7. Tillsätt grädden på slutet
  8. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  9. Mixa grönkålssoppan
  10. Red av den med grädde och mjölredning
  11. Servera grönkålssoppan med ägghalvor och bröd

Saffransostkaka


2 pkt Frödinge ostkaka
1 pkt Kvarg
0,5 g saffran
2 tsk vaniljsocker
2 msk Amaretto mandellikör
  1. Lägg två paket Frödinge ostkaka i en bunke
  2. Blanda i en burk kvarg
  3. Skålla, skala och hacka en mandel och bittermandel och blanda i ostkakan
  4. Stöt saffran tillsammans med lite pärlsocker i en mortel, blanda i ostkakan
  5. Bred ut ostkakan i en ungsform och sätt in i ugn i 15-20 minuter 175°
  6. Servera med vispad grädde och sylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar