1 kg färsk grönkål med stjälk
2 gul lök
smör
4 msk vetemjöl
2,5 liter vatten
5 grönsaksbuljongtärningar
peppar
3 dl grädde
Tillbehör: 10 ägg
Tillagning:
- Strimla grönkålsbladen
- Fräs den hackade löken i en stor kastrull i smör eller olivolja
- Tillsätt grönkålen och rör om någon minut
- Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar
- Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme
- Koka ägg hårdkokta
- Tillsätt grädden på slutet
- Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
- Mixa grönkålssoppan
- Red av den med grädde och mjölredning
- Servera grönkålssoppan med ägghalvor och bröd
Saffransostkaka
2 pkt Frödinge ostkaka
1 pkt Kvarg
0,5 g saffran
2 tsk vaniljsocker
2 msk Amaretto mandellikör
- Lägg två paket Frödinge ostkaka i en bunke
- Blanda i en burk kvarg
- Skålla, skala och hacka en mandel och bittermandel och blanda i ostkakan
- Stöt saffran tillsammans med lite pärlsocker i en mortel, blanda i ostkakan
- Bred ut ostkakan i en ungsform och sätt in i ugn i 15-20 minuter 175°
- Servera med vispad grädde och sylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar