söndag 15 mars 2015

Fänkålssoppa med rökt lax, äpple, purjolök och vitlökbröd


Ingredienser:

3 fänkål
2 gula och 2 röda lökar
3 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
3 l vatten med 4 grönsaksbuljongstärningar
5 dl grädde
1,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
3 krm timjan
lite grönt

Tillbehör

300 g rökt lax i små strimlor
Finhackad purjolök
Persilja
Finhackat äpple


Gott till:
Vitlöksbröd


Tillagning:

Skölj fänkålen och dela den längs med halva.
Skär halvorna i strimlor på längden.
Hacka fänkålen i mindre bitar tvärs över.
Fräs fänkålen i en stor kastrull i olivolja.
Skala och hacka löken och tillsätt den. Rör runt och fräs i några minuter.
Tillsätt vatten och buljongtärning eller grönsaksbuljong.
Koka fänkålen i minst 30 minuter.
Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Soppan är klar att serveras men jag brukar mixa den lite slätare med en stavmixer, matberedare eller tom elvisp funkar.



Servera soppan varm med vitlöksbröd.  Placera valfria tillbehör i sopptallriken och häll sedan soppa över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar