Plötsligt låg de där, i köttdisken på Malmborgs - oxssvans i bit. Det var dags att prova denna prestigefyllda soppa!
Receptet hämtade jag inspiration från här.
- 1,8 kg oxsvans
- salt och peppar
- 2 msk smör
- 2 morötter, tärnade
- 2 gula lökar, hackade
- 2 dl hackad palsternacka
- 2 lökar
- 2 vitlöksklyfta, skivad
- 2 liter vatten
- 0,5 dl rostad tomatpuré (rostas genom att upphettas under omrörning i kastrull tills den blir lite brun i färgen. Viktigt för smaken)
- 4 dl rött vin
- 5 svartpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 2 hela stjärnanis
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk smör
- 2 dl grädde
- vetemjöl till redning
- salt och peppar
Fräs köttet i en gryta lite i taget.
Rosta tomatpurén
Tillsätt grönsaker, rotsaker och stjärnanis.
Tillsätt vin och vatten, timjan och pepparkornen.
Låt koka i ca 4 timmar.
Plocka upp köttet och låt det svalna något. Sila soppan.
Servera köttet i portioner i tallrikar och slå över den hela soppan. Toppa med färsk timjan och persilja.
Efterrätt: pimpad ostkaka med saffran
- Två paket Frödinge ostkaka
- Två matskedar Amaretti mandellikör
- Ett paket kvarg (naturell)
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 g saffran
- 2 rivna bittermandlar
- ca 20 hackade sötmandlar
Börja med att skrapa av det lite brända lagret på ostkakorna. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Lägg upp i en ungsform och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Servera med sylt och grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar