söndag 30 oktober 2016

Oxsvanssoppa

Plötsligt låg de där, i köttdisken på Malmborgs - oxssvans i bit. Det var dags att prova denna prestigefyllda soppa!


Receptet hämtade jag inspiration från här.

Ingredienser
  • 1,8 kg oxsvans 
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • 2 morötter, tärnade
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 dl hackad palsternacka
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyfta, skivad
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl rostad tomatpuré (rostas genom att upphettas under omrörning i kastrull tills den blir lite brun i färgen. Viktigt för smaken)
  • 4 dl rött vin
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 hela stjärnanis
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • vetemjöl till redning
  • salt och peppar
Fräs köttet i en gryta lite i taget.
Rosta tomatpurén
Tillsätt grönsaker, rotsaker och stjärnanis.
Tillsätt vin och vatten, timjan och pepparkornen. 
Låt koka i ca 4 timmar.
Plocka upp köttet och låt det svalna något. Sila soppan. 
Servera köttet i portioner i tallrikar och slå över den hela soppan. Toppa med färsk timjan och persilja.

Efterrätt: pimpad ostkaka med saffran

  • Två paket Frödinge ostkaka
  • Två matskedar Amaretti mandellikör
  • Ett paket kvarg (naturell)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran
  • 2 rivna bittermandlar
  • ca 20 hackade sötmandlar

Börja med att skrapa av det lite brända lagret på ostkakorna. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Lägg upp i en ungsform och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

Servera med sylt och grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar